FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI
Cauti raspunsuri la intrebari tehnice? Esti sudor si cauti un loc de munca? Vrei sa te consulti cu alti colegi pentru a rezolva problemele legate de sudare? Alatura-te comunitatii! Vom fi cu totii mai puternici si mai informati! Te asteptam sa deschizi noi subiecte de discutie pe Forumul Sudorilor din Romania! Suntem si pe facebook (Forum Sudori).
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angel_jo
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 72 ani
FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI / DISCUTII DESPRE PROCEDEUL DE SUDARE MIG-MAG, CO2 / Probleme si intrebari legate de sudura MAG neprofesionala Moderat de rbostan65, romy45, sniper30, spik1, tester33, welder5
Autor
Mesaj Pagini: 1
mhoria
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8
Salut. Pasionat fiind de probleme tehnice am fost permanent genul celui care vrea sa faca toate lucrurile cu mana lui. Astfel de multi ani am un aparat de sudura cu electrod invelit cu care am lucrat constructii metalice care aveau o grosime mai mare de material. Dorind sa lucrey si pentru grosimi mici - tabla subtire mi-am cumparat un aparat de sudura MAG, marca EINHELL tip EURO SGA 190/3 si o butelie  cu capacitatea de 14 litri, ambele noi. Ei bine, desi stiu sa sudez nu reusesc deloc sa obtin suduri corecte de loc. Adica ori sudura este fractionata si rezulta in urma ei un aspect groaznic, respectiv bucatele mici din sarma de sudura, de aprox. 4 - 5 mm inghesuite unele peste celelalte, ori se lipeste sarma de piesa ce trebuie sudata, ori se lipeste sarma de sudura de duza prin care iese aceasta. Am incercat mai multe moduri de sudare, respectiv am crescut amperajul, am micsorat avansul sarmei, etc dar rezultatele nu au aparut. Cu toate acestea am reusit de vreo doua ori sa fac suduri continue, pe vreo 40 mm, cu o calitate excelenta a cordonului rezultat. Neplacut este ca experienta asta nu a devenit un obicei ci o exceptie. Va adresez rugamintea de a analiza cele spuse de mine si de a-mi da sfaturi. Este posibil ca aparatul sa nu fie foarte bun dar am obtinut si cordoane curate asa dupa cum v-am spus. Precizez ca sarma pe care o am pe tambur este de 0,6 mm in loc de 0,8 mm cat am vazut ca trebuie. Multumesc si astept sfaturi pentru viitor.

pus acum 15 ani
   
mhoria
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8
De acord cu faptul ca difera foarte mult cele doua procedee (sudura cu electrod invelit si sudura MAG), dar am totusi rugamintea sa imi spuneti unde sa caut eventuala problema tehnica pentru ca apoi sa perseverez cu practica. Deci am reglat presiunea reductorului conform precizarilor din manualul aparatului MAG la valoarea de 5 - 7 bar. Am reglat treptat crescator avansul sarmei, observand ca daca sudez cu avans mic, deci aproape de duza de CO2 apar stropi care se depun in numar mare pe duza prin care iese sarma si pe peretii interiori ai cilindrului de tabla care imbraca duza. Am marit apoi treptat amperajul. Trebuie sa mentionez ca in interiorul acestor domenii de avans / amperaj am gasit, TOTAL DIN INTAMPLARE, momentul in care sudura a iesit perfecta asa dupa cum am mai spus. Ei bine de atunci nu s-a mai repetat minunea si am inregistrat de foarte multe ori faptul ca sarma nu mai avanseaza. Am apasat in mod repetat pe tragaciul pistolului de sudura si sarma si-a dat drumul . De aceea intrebam daca poate fi o problema diametrul sarmei mele de pe tambur, de 0,6 mm in loc de 0,8 mm. O varianta ar fi ca rola tractoare a dispozitivului de avans sa patineze pe sarma (din cauza diametrului mai mic). Daca aveti vreo idee unde sa caut va rog sa-mi spuneti. Multumesc. Toate cele bune.

pus acum 15 ani
   
mhoria
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8
Multumesc pentru sfatul cu cresterea presiunii gazului. Are logica dar nu m-am gandit la asta pentru ca am respectat indicatiile din manual. Voi creste presiunea CO2 si voi schimba bobina de sarma cu una de 0,8 mm. Problemele pe care le mai pun acuma sunt urmatoarele :
1. Daca sarma de 0,8 pe care o cumpar este mai bine sa fie cuprata sau nu.
2. Va rog sa ma sfatuiti de unde sa cumpar bobina de sarma (raport pret / calitate mai bun). Precizez ca tamburul din aparatul meu de sudura are diametrul de aprox. 200 mm.
3. Va rog sa-mi spuneti daca vreunul dintr-e voi a mai avut problema mea, adica sarma sa se "lipeasca" de duza prin care iese. Sunt convins ca nu este normal sa se intample asa si asta este motivul pentru care cred ca nu -mi iese o sudura buna (si acesta este motivul, pe langa altele sunt convins) . Daca aveti vreo parere va rog sa-mi spuneti si voi verifica eventuala problema tehnica la aparatul meu.
4. Am inteles ca exista un spray cu o solutie care impiedica depunerea stropilor de metal topit pe duza de iesire a sarmei si pe peretii tubului de tabla prin care iese gazul. Credeti ca este un lucru util si care nu trebuie sa lipseasca din trusa sudorului cu aparat MAG ?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si promit ca "va mai bat la cap pana invat ". Spor la treaba.


pus acum 15 ani
   
mhoria
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8
Multumesc pentru sfaturile date. Voi incerca si revin cu precizari sau alte intrebari. Spor la treaba.

pus acum 15 ani
   
dragos
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2
Daca zici ca uneori sirma nu mai iese din diuza ,iar tu folosesti sirma de 0.6 in loc de 0.8 cel mai probabil de vina sunt rolele din sistemul de avans al sirmei care au canalurile pt sirma de 0.8 mm si nu pot sa puna in miscare cu viteza corecta sirma de 0.6 . In aceasta situatie ai 2 posibilitati:
   1. schimbi sirma in functie de diametrul rolelor si a celorlalte consumabile
   2.Schimbi rolele de avans al sirmei . Vezi ca rolele la unele aparate au canale pt 2 dimensiuni ale sirmei  si e posibil sa fie asa si la aparatul tau caz in care trebuie doar sa intorci rolele (daca ai pe partea cealalta a rolei canal pt 0,6)


pus acum 15 ani
   
mhoria
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8
Multumesc Marius 140872 si Dragos pentru cele scrise. Nu am apucat inca sa pun in practica cele scrise de Dragos si cu atat mai mult pe cele propuse de Marius referitor la gama de reglaje amperaj / avans. Dupa ce fac verificarile la rolele de avans ale sarmei, curatenia traseului de culisare a acesteia, respectiv cu modul de lucru "cu pasi mici" in alegerea setarilor, revin cu precizari / intrebari. Oricum, inca o data multumesc pentru cele scrise si pentru interesul fata de un coleg mai putin priceput. Toate cele bune. Mhoria

pus acum 15 ani
   
ABR
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 15

simionpaul a scris:

..daca vrei sa dai amperajul mai mare automat se da si sarma...efectiv nu are un meniu sa te lase pe manual sa dai separat sarma de amperaj sau invers...



La sudarea MIG/MAG, viteza de avans a sarmei este fie dependenta de curent(SVC) fie de tensiune(SVD). Motivul este simplu: pentru ca procesul sa fie stabil, viteza de avans trebuie sa fie egala cu cea de topire a sarmei. Daca egailtatea nu se respecta atunci lungimea arcului variaza intr-un sens sau altul cu efecte nedorite.... Topirea sarmei se obtine urmare a efectului Joule, datorat trecerii curentului electric. Cu cat lungimea libera creste, la acelasi curent, cantitatea de sarma topita creste(Q=RxI2), invers, scade. In concluzie, pentru a mentine egalitatea, in fapt trebuie mentinuta constanta lungimea libera. Acest lucru nu poate fi asigurat in practica pentru simplul motiv ca omul nu este robot dar si atunci piesele nu sunt perfecte.... Solutia a fost utilizarea unor surse cu caracteristica rigida, la care apare asa numitul fenomen de autoreglare a arcului, descris mai sus. Actionand asupra butonulu notat cu "A"(de la amperi!) in fapt se modifica viteza de avans a sarmei, egalitatea se strica initial prin cresterea lungimii libere, dar restabilita automat, fiind un proces fizic natural. Modificarea tensiunii nu atrage dupa sine modificarea curentului, decat intr-o foarte mica masura(sursele rigide au o panta de 7V/100A)! Cam acesta ar fi SVC.
O alta metoda ar fi controlul distantei dintre varful sarmei si piesa, in fapt controlul tensiunii arcului(a nu se confunda cu tensiunea de sudare!). Variatia acestei tensiuni tradeaza variatia lungimii libere iar corectia se face urmare a caracteristicii coboratoare de data aceasta a masinii, similar cu controlul arcului la sudarea cu electrod invelit. Dar sistemul nu este suficient de reactiv, astfel incat este folosit cu precadere la sudarea sub strat de flux sau la MIG/MAG cu sarme mai groase>2,4mm. Deci, pentru a asigura topirea sarmei este necesara o anumita cantitate de energie. Punctul de funcionare stabila a sistemului sursa arc va fi regasit in apropierea puntelor de pe dreapta U=14+0,005I. Atentie ca ce arata aparatele nu este tensiunea in arcul electric, si de aceea exista o plaja de tensiuni de 2-3V.
Incercarea de a motifica viteza de avans independent de curent in cazul surselor SVC(90% din piata) este practic si fizic imposibila.
La sursele SVD acest lucru este posibil, dar costurile prea mari respectiv reactia sistemului lenta il recomanda sudarii sub strat de flux sau aplicatiilor speciale ce au la dispozitie surse invertor.
Toata teoria de mai sus se aplica in special surselor cu caratesica fixa, respectiv redresoarelor. Invertoarele dispun de posibilitatea de a-si adapta dinamic caracteristica externa, astfel ca au posibilitatea de a raspunde mai bine, cel putin teoretic la ce se intapla in practica, unde, procesele fizice naturale(autoreglarea) si variatia lungimii arcului(ca efect al autoreglarii sau nu) exista simultan.

"Daewoo" este o sursa redresor, conventionala, SVC, cu o caracteristica foarte buna, ajustata in special pentru sarma de 1.0 si 1.2, neagra, specifica santierelor navale asiatice. Nu la fel de bine se comporta la alte diametre si alte sarme. nu permite sub nici o forma modificarea independenta a curentului fata de viteza de avans.
Invertoarele au setari predefinite pentru ca pur si simplu e cam greu sa introduci manual in sistem corectia necesara tensiunii arcului in mod dinamic, atunci cand sudezi...

Modificat de ABR (acum 14 ani)


_______________________________________
Sudura, este o treaba extraordinara. Sudorii adevarati stiu ca nu e o joaca de copii! Ei sunt oameni adevarati care se numara printre cei ce stiu ca nu toti cei ce pretind ca se pricep la femei, politica si fotbal, se pricep si la sudura.

pus acum 14 ani
   
ABR
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 15
Cu siguranta te referi la acest aparat(atentie ca se incarca greu pagina):



Dupa cum vezi este prezentat cu sarma neagra... insa nu-ti contrazic experientele traite., si ai dreptate, merge naspa, iar cu sarma de 1.0 nu faci fata la naval. Cand spuneam de 1.0 aveam in vedere si industria auto : de pilda actualul FORD, fost DAEWOO, la Craiova, au in dotare asfel de aparate.

Acum: ce simte utilizatorul cand da de butonul marcat cu m/min, este ca se modifica viteza sarmei. Efectul este ca se modifica automat curentul...dupa cum atunci cand umblii la celalat buton constati ca scade sau creste ...tot curentul ...de fapt modifici tensiunea...
Dar prea multa teorie strica. Un sudor bun simte ce trebuie sa faca, iar tu esti unul dintre ei, cu siguranta.
In ce ma priveste, e drept, stau bine cu teoria...dar vorba cea, practica ne omoara... si cu siguranta ca-s "teapan". Nu ma pot lauda ca am mana sau ca am sudat cu mana mea prea mult... asa ca RESPECT SUDORII. Daca pot ajuta, ajut cu placere.

probleme intrebari legate sudura mag siguranta referi acest incarca greu cum vezi este prezentat

21.4KB

Modificat de ABR (acum 14 ani)


_______________________________________
Sudura, este o treaba extraordinara. Sudorii adevarati stiu ca nu e o joaca de copii! Ei sunt oameni adevarati care se numara printre cei ce stiu ca nu toti cei ce pretind ca se pricep la femei, politica si fotbal, se pricep si la sudura.

pus acum 14 ani
   
FERMECATU
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 4
stie ccineva ceva despre bimax

pus acum 14 ani
   
FERMECATU
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 4
vreau sa imi iau un aparat de sudura mig mag si sunt nedumerit care e treaba cu aparatele telwin bimax am inteles ca pot suda si cu sirms cu inima de flux adica nu as mai avea nevoie de tub de argon si nu stiu ce sa fac am de ales intre telwin 170/1 sau bimax 4.195 ajutatima    

pus acum 14 ani
   
FERMECATU
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 4
sirma tubulara cu autoprotectie in general cu flux rutilic care nu necesita gaz poate fi folosita de orice aparat mig mag sau numai de cele speciale  

pus acum 14 ani
   
FERMECATU
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 4
AJUTATIMA CU TELMIG 170/1 VS TELWIN BIMAX4.195 SAU BIMAX 152                            

pus acum 14 ani
   
shogun241
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2
daca nu ai rola tragatoare pentru ambele diametre de sarma,foloseste sarma corespunzatoare,daca sarma este prea stransa de rola ,apar niste bavuri pe fir care ii incetineste iesirea prin duza,sufla aer pe tubul pentru sarma si pe cel pentru gaz,cu compresorul pentru a le curata de eventualele impuritati. nu stiu ce racire ai,daca ai racire la pistollet,este foarte important sa functioneze ,duza prin care iese firul sa fie la 5-8 mm inauntru.

pus acum 13 ani
   
shogun241
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2

flop1985 a scris:

mi-am luat un aparat de sudura mig si inca nu mi-am luat butelie...am fost la unii care incarca Co2 in butelii si aveau pe acolo butelii din alea mari(ca de sifonarii) merg puse la aparatul meu?nu stiu daca reductorul are filet normal sau invers(ca la buteliile de aragaz)

fi;letul este normal,ca la oxigen


pus acum 13 ani
   
ioio
Plapumar

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1
salut sudorii,m-am hotarat greu sa va cer unele sfaturi... dar in cele din urma am reusit....uite cum sta treaba:
am terminat liceul la vulcan in '87 clasa de sudori,mi-am tarat fizicul o luna pe trimestru prin uzina la practica timp de doi ani,pe la cazangerie si tevarie,asta cind nu eram la seba' sau la lira la una mica,am adunat cabluri si furtune pana m-am plictisit...doar cu asta m-am ales....dupa bac,mi-am luat negatie sa nu ma angajez in uzina... m-a si costat putin....problema este ca de ceva vreme a inceput sa ma pasioneze din ce in ce mai mult aceasta meserie pe care nu am invatat-o atunci cind trebuia....intre timp am mai sudat..electric si cam sporadic, putin pe la teava niste table...ma rog; din liceu nu-mi mai amintesc absolut nimic dpdv tehnic...in prezent lucrez ca instalator ts cu bune rezultate deci nu ma gindesc sa-mi schimb meseria pe care o practic de 20 ani,dar ce sa fac cu pasiunea asta care nu ma mai lasa...?
am studiat multe din postarile voastre si am priceput ceva-ceva,am mai descarcat filmulete,si de pe youtoube,si cred ca intr-un curand apropiat ma pot apuca si de ceva practica la mag si tig....problema este urmatoarea.....
SINCER...DAR VA ROG SINCER mai are rost sa ma apuc acum la batranete sa invat meseria asta? si daca este pe acest forum vre-un fost coleg de la liceul vulcan 85-87 sa ma contacteze.. mai depanam si noi amintiri....
cu multe multumiri anticipate simult succes


pus acum 13 ani
   
ionel_banciu
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2
in loc de pastade capanta poti folosi seu de oaie

pus acum 12 ani
   
ionel_banciu
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2
nu fac misto .deloc.pentru a nu se depune stropi pe duza si pe capisonam folosit seu de oaie. incerca si osa te convingi

pus acum 12 ani
   
electrod
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2
eu am folosit si vaselina si nu se intampla nimic. Parerea ta este partinitoare pentru ca vinzi asa ceva. acum incerci sa vinzi gogosi si nu le cumpara nimeni. Ce contine pasta antistrop de e asa benefica?

_______________________________________
reconditionez sicrie

pus acum 12 ani
   
electrod
Sudor Incepator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2
avem si raspundere in obisnuinta dar altfel se vede din prisma sudorilor si altfel din cea a inginerilor sau reprezentantilor de vanzari care vand spray cu ceramica pentru diuze si calote, care costa de doua ori mai mult decat daca le schimb de cate ori e nevoie. tot nu am aflat ce contine sprayul antistrop de e asa benefic pentu sudura. cel cu ceramica stiu ca nu are nici o influenta asupra suduri dar tot par bani aruncati.

_______________________________________
reconditionez sicrie

pus acum 12 ani
   
julaikos
Sudor Incepator

Din: Potigrafu city
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 14
Salutare,am si eu o intrebare:
de ce se incarca diuza de la pistoletul de sudura cu depunerile acelea?initial am zis ca sunt impuritati,dar am observat ca se incarca si cand sudez tabla noua,negalvanizata sau cu vreun alt tratament termic;mai ciudat e ca uneori sudez foarte mult si nu se incarca,alteori se incarca dupa cateva cordoane de 20cm...
Cand sudez peste cap sau impins pe vertical cred ca e normal ce se intampla dar altfel e tare suparator,,,
Oare tin pistoletul prea aproape?cam 7-8mm e distanta fata de piese cand sudez


_______________________________________
Nimeni nu s-a nascut invatat!

pus acum 12 ani
   
julaikos
Sudor Incepator

Din: Potigrafu city
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 14
Intrucat am mai sudat zilele astea,si afara si inauntru am observat ca atunci cand imi fluctueaza curentul la priza ,adica atunci cand scade arcul electric este mai prost,se si aude arcul in functie de cum variata tensiunea la priza si cand scade curentul sudura merge mai prost iar imediat ce revine curentul la valoare normala sar niste stropi apoi se stabilizeaza...o sa incerc sa folosesc si un spray;se intampla ceva si cu sarma,uneori o simt ca patineaza,sau poate mi pare...

_______________________________________
Nimeni nu s-a nascut invatat!

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la