FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI
Cauti raspunsuri la intrebari tehnice? Esti sudor si cauti un loc de munca? Vrei sa te consulti cu alti colegi pentru a rezolva problemele legate de sudare? Alatura-te comunitatii! Vom fi cu totii mai puternici si mai informati! Te asteptam sa deschizi noi subiecte de discutie pe Forumul Sudorilor din Romania! Suntem si pe facebook (Forum Sudori).
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
adee
Femeie
24 ani
Mures
cauta Barbat
24 - 59 ani
FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI / SURSE DE SUDARE. INFORMATII, COMPARATII, PRETURI, SFATURI / Pistolete pentru sudarea MIG/MAG Moderat de rbostan65, romy45, sniper30, spik1, tester33, welder5
Autor
Mesaj Pagini: 1
sorin udrea
Sudor Profesionist

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 52
Apelez pe aceasta cale la experienta colegilor de pe forum deschizand un subiect referitor la tortele manuale pentru sudarea MIG/MAG.

Pistoletul este o componenta delicata din componenta echipamentelor manuale destinate sudarii MIG/MAG si de foarte multe ori poate determina in mod pozitiv sau negativ costurile si calitatea sudurii.

Din acest motiv va rog sa-mi raspundeti sincer la urmatoarele intrebari (mentionand tipul tortelor pe care s-au obtinut aceste rezultate) si in cazul in care nu ati verificat niciodata aceste lucruri am rugamintea sa o faceti:

1. Aveti pierderi de gaz intre butelia de gaz si iesirea din torta de sudare? Cat reprezinta aceste pierderi?
2. Ce apreciati mai mult la o torta de sudare: flexibilitatea, fiabilitatea sau costurile de utilizare?
3. In cazul in care torta este torsionata sau infasurata dupa bratul sudorului cum se realizeaza alimentarea cu sarma: continuu, cu intermitente sau se opreste?
4. Care este durata de viata a duzelor de contact pe care le-ati utilizat? Va rog mentionati tipul duzei (Cu sau CuCrZr), producatorul si durata de viata in role de 15 Kg/duza.
5. Preferati tortele racite cu gaz sau pe cele racite cu lichid? Va rog justificati raspunsul.

Va multumesc!

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
sorin udrea
Sudor Profesionist

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 52
Cateva precizari:

1. Recomand utilizarea unui debitmetru manual pentru masurarea debitului de gaz la iesirea din pistolet. Am intalnit multe torte manuale (in special cele pe cablu coaxial: gazul de protectie si linerul trec prin cablul de de putere in care sunt inglobate si cablurile de comanda) la care pierderile de gaz sunt de pana la 15%. Din aceasta cauza pentru a nu exista pori sudorii cresc debitul de gaz, iar in practica am vazut sudori care folosesc la sarma de 1.2 mm pana la 18 l/min in conditiile in care valorile normale sunt de 12 - 15 l/min.
2. O torta compusa din putine componente (exemplu tortele pe cablu coaxial) sunt de multe ori mai greu si mai costisitor de servisat decat cele la care toate cablurile sunt separate. Eu prefer de exemplu tortele cu toate cablurile separate si cu pana la 3 elemente consumabile (duza de contact, difuzor gaz si calota de gaz).
3. Intr-adevar in practica infasurarea tortei trebuie evitata in principal pentru a evita interferentele electromagnetice. Exista insa torte la care linerul este bine protejat si alimentarea cu sarma nu se intrerupe in cazul torsionarii tortei (care in practica apare in numeroase cazuri).
4. Incepand de la o temperatura de 280 de grade duza de contact incepe sa-si schimbe culoarea si proprietatile. Diferentele intre duze sunt mari si in ceea ce inseamna materialul utilizat si modul de prelucrare. De asemenea, eficienta de racire a tortei are un rol foarte important in durata de viata a duzei de contact. Sunt torte la care racirea se face doar pana in manerul tortei, altele la care racirea se face inclusiv prin gatul de lebada si altele la care racirea se face inclisiv prin calota de gaz. In practica am intalnit duze (realizate de producatori diferiti) care rezista la o rola de sarma de 15 kg, altele la 1.5 - 2 role si altele la 4.5 - 5 role.
5. Un alt lucru important in alegerea aparatelor si tortelor de sudare este tipul de material de sudat. Astfel in cazul inoxului si aluminiului este recomandata utilizarea tortelor racite cu lichid, deoarece in cazul tortelor racite cu gaz se acumuleaza caldura in torta si acest lucru determina ridicarea gazului de protectie si in acest fel vor rezulta pori.

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
sorin udrea
Sudor Profesionist

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 52
De acord 100%. Debitul de gaz depinde de multi factori: cum spuneai, daca se sudeaza sau nu in aer liber, de diametrul calotei de gaz, de tipul de imbinare si pozitia de sudare.

Cind am facut referire la faptul ca pierderile de gaz pot fi pina la 15% ma refeream intr-adevar la diferenta masurata intre debitmetrul de pe butelie si debitul gazului la iesirea din pistolet.


pus acum 11 ani
   
sorin udrea
Sudor Profesionist

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 52
Salutare,

Acesta este un subiect delicat: in primul rand este nevoie de o buna fiabilitate a pistoletului si o buna racire deoarece aerul aspirat este cald si incalzeste suplimentar torta. Astfel pe langa deteriorarea rapida a tortei, daca aceasta nu are un sistem foarte bun de racire atunci datorita caldurii prea mari gazul de protectie se va ridica si va fi aspirat si el.

De-a lungul timpului m-am interesat de mai multe astfel de soutii si concluziile sunt urmatoarele:
- majoritatea tortelor de pe piata nu au o buna eficienta.
- necesita si un filtru sau motoventilator la care sa se conecteze partea de aspiratie.
- exista doua tipuri complet diferite de astfel de torte si anume: torte la care extractia se face de jur imprejurul calotei de gaz (aceste torte au o duza speciala de extractie montata peste calota de gaz si un maner foarte mare si sunt destul de rigide) si torte care au instalate pe ele un furtun de extractie care se fixeaza pe gatul de lebada printr-un colier care se poate roti in functie de pozitia de sudare (le prefer pe acestea pentru ca ofera o mai buna extractie, o mai buna accesibilitate, nu mai sunt atat de mult de afectate de caldura, sunt mai usoare si costa mult mai putin).

Cea de-a doua varianta poate fi o solutie buna pentru cazul in care se sudeaza in locuri inchise cum ar fi: containere, vagoane, carcase, etc.

Daca este cineva interesat il pot ajuta cu o astfel de torta pentru a vedea eficienta acesteia.

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
sorin udrea
Sudor Profesionist

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 52
Din pacate problema legata de consumul de gaz nu prea este luata in seama si parerea mea este ca acest subiect ar trebui dezbatut pe larg.

Din pacate nimeni nu vede (contabilizeaza) faptul ca, in practica, costul gazelor de protectie consumate in timpul operarii este aproape la fel de mare ca si cel reprezentat de restul consumabilelor.

In mod normal consumul de gaz de protectie poate fi mai mic cu minim 35 pana la 50%. Dar pentru acest lucru este nevoie de reductoare performante (care bineinteles sunt mai scumpe fata de cele normale utilizate peste tot) si torte care nu permit pierderile de gaz.

Consumurile si implicit pierderile de gaz depind foarte mult si de lungimea cordonului de sudura. Astfel cu cat cordonul este mai scurt cu atat pierderile sunt mai mari deoarece consumul in primele 3 - 4 secunde este de circa 3 ori mai mare decat cel setat.

De asemenea, doresc sa explic si faptul pentru care la foarte multe torte existente pe piata (in majoritatea cazurilor torte cu cablu coaxial) pierderile de gaz sunt in jur de 15%: datorita modului in care aceste torte sunt concepute si anume gazul de protectie curge in jurul linerului (unele linere au protectie din cauciuc insa nu pe toata suprafata) o parte din gaz patrunde in liner si se intoarce in derulator pierzandu-se.

PS: daca se schimba o data pe an tortele RB 40 de la OCIM inseamna ca sunt putin peste medie (am intalnit multe torte de la Parweld, Trafimet, Air Liquide, Binzel, etc. care se schimba la 6 - 8 luni). Pe de alta parte exista insa si torte (vezi DINSE, Fronius) care se schimba dupa mai multi ani de utilizare, intre timp reparandu-se foarte usor.

Numai bine!
Sorin


pus acum 11 ani
   
sorin udrea
Sudor Profesionist

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 52
Buna ziua,

Multumim pentru explicatiile transmise si eu unul imi cer scuze pentru problemele pe care vi le-am pricinuit prin utilizarea cuvantului torta. Asa cum ziceati corecta este notiunea de pistolet, insa din pacate de-a lungul timpului s-a incetatenit si cea de torta si de multe ori in graba se mai fac si greseli.

Oricum haideti sa trecem la unele explicatii mai avansate si poate si ele interesante:
1. Nu pun respectivele firme in aceeasi oala, citez ceea ce am spus: "am intalnit multe torte de la Parweld, Trafimet, Air Liquide, Binzel, etc. care se schimba la 6 - 8 luni". Si aici imi puteti confirma afirmatia sau ma puteti contrazice, insa aceste firme au o gama de torte de calitate "medie sa zicem" care se vand foarte bine pe piata din Romania, insa nu rezista, in medie, mai mult de perioada pe care am mentionat-o. Nu am afirmat insa ca unele dintre aceste firme nu realizeaza si produse de calitate si foarte fiabile (care nu sunt aduse insa pe piata din Romania) si ma intreb: De ce oare? (De exemplu Binzel are o gama de torte si duze de contact cu o durata de viata extrem de lunga, insa si preturile sunt pe masura si nu le-am vazut niciodata promovate in Romania).

2. Ma bucur sa aud ca in gama TBi exista economizoare de gaz care se pot atasa la reductoarele normale de presiune. Acest lucru este foarte interesant pentru utilizatorii finali. Din pacate insa nu am vazut prezentate/promovate nicaieri in Romania aceste economizoare. Poate ne puteti da mai multe detalii referitoare la: pret, mod functionare, studii de caz privind reducerea consumului.

3. Referitor faptul ca nu am luat in cosiderare costul reparatiilor "foarte usoare" ale unor pistolete precum DINSE si Fronius, imi permit sa va contrazic utilizand mai multe exemple.
In primul rand inca sunt uimit de faptul ca un profesionist poate afirma urmatoarele: "Pisesele de schimb pentru aceste pistolete costa cam de doua ori cat pistoletul nou iar pistoletul nou costa cam tot de doua ori decat pistoleele MIG/MAG clasice. Nu mai luam in considerare timpul pierdut si manopera"

Sa va explic pe un caz concret si anume un pistolet DINSE de 450A:
- durata medie de functionare fara a fi necesare reparatii, este de circa 2 ani
- perioada de garantie a unui astfel de pistolet este de 12 luni. Am rugamintea sa mi se spuna ce garantie are un pistolet "clasic"?
- Daca insumez toate componentele din pistolet (pentru ca toate componentele pot fi inlocuite) pretul iese cu maxim 20% mai mare fata de un pistolet nou cumparat. Insa un profesionist ar trebui sa stie faptul ca odata ce costurile reparatiilor au depsit 50% din pretul de cumparare al respectivului produs, se recomanda inlocuirea acestuia. Cu reparatii pana in valoarea de 50% din costul pistoletului se merge la o durata de utilizare de minim 3 ani.
- Acum, daca luam in considerare media de 24 de luni de utilizare fara reparatii si in conditiile in care pistoletul ar fi dublu la pret fata de unul clasic care rezista 8 luni, rezulta faptul ca pistoletul Dinse implica un cost de utilizare cu minim 30% mai mic fata de pistoletele clasice.
- De asemenea, un pistolet bun isi pastreaza eficienta pe intreaga durata de exploatare si astfel un pistolet nou la fiecare 8 luni nu ii va oferi utilizatorului rezultate mai bune. 
- Cat despre consumabile va pot da urmatoarele informatii, ca sa va dati seama ca nici ele nu costa mai mult: 1 duza de contact standard din Cu de la Dinse costa la pret de lista 1.3 euro fara TVA. Aceasta are o durata de viata de circa 4.5 role de sarma de 15 kg. O duza clasica de slaba calitate rezista la circa 1 rola de sarma iar una de calitate ceva mai buna rezista la circa o rola si jumatate. Acum daca luam in calcul un pret de lista intre 0.5 si 0.8 euro fara TVA la o duza clasica rezulta faptul ca duza de la Dinse iese per total mult mai ieftina. La fel si pentru celelalte consumabile.

Ce puteti sa-mi spuneti despre pierderile de gaz in cazul pistoletelor cu cablu coaxial? Exista sau nu?

Pentru toti cei interesati pun la dispozitie torte si duze de contact pentru testare gratuita in scopul sustinerii afirmatiilor pe care le-am facut. 

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
sorin udrea
Sudor Profesionist

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 52
Buna seara,

In primul rand nu prestigiul firmelor pe care le reprezentam ar trebui sa ne oblige la a folosi termenii corecti ci profesionalismul nostru. Eu mi-am recunoscut greseala si imi asum criticile. Insa pentru ca tot ati adus vorba despre corectitudinea utilizarii limbii romane imi fac si eu datoria in a va atentiona asupra utilizarii urmatoarelor cuvinte:
- niciodata se scrie impreunat atunci cand este sinonim cu "nicicand" sau cu "in nici un moment" (nicidecum asa cum il folositi dvs. la punctul 3 si anume "nici o data"
- de asemenea, "dea-lungul" si "dea-latul" se scriu corect in limba romana: de-a lungul si de-a latul.

Dar acum sa incheiem acest subiect si sa ne concentram pe informatii care pot fi interesante pentru membrii acestui forum.

Va raspund punctual:
1. 90% dintre clienti cumpara produse ieftine (de exemplu duze de contact ECu) deoarece nimeni nu a prezentat pe scara larga avantajele celorlalte produse existente pe piata. Pentru ca multi distribuitori de echipamente si consumabile pentru debitare si sudare gandesc pur si simplu ca ei castiga cu atat mai mult cu cat consumabilele se duc mai repede si clientii cumpara mai mult si nu sunt interesati sa promoveze produse cu durate ridicate de viata. Si sunt multi care mi-au dat acest raspuns de-a lungul timpului.

2. De-a lungul timpului am observat si faptul ca daca li se fac teste din care sa vada cat gaz de protectie se pierde si cum se pot reduce pierderile atunci firmele incep sa cumpere economizoare sau reductoare speciale care reduc consumul. Un alt mod de a le arata acest lucru este sa li se dea la pachet astfel de produse atunci cand se vand echipamente de sudare. Nu neg faptul ca este greu sa schimbam mentalitatile insa daca ne coalizam fortele atunci putem sa educam piata si in bine.

3. Nu va prezint nici lucruri invatate la training-uri si nici elemente statistice sau teoretice. Tot ceea ce am scris sunt rezultate obtinute la teste efectuate in Romania si date care ne-au fost confirmate de catre clientii nostri. Activez pe piata din Romania de circa 8 ani, iar cu propria mea firma de aproape 5 ani. De fiecare data cand am ocazia incerc sa introduc pe piata noi tehnologii si sa prezint utilizatorilor finali solutii pentru imbunatatirea proceselor de productie si reducerea costurilor.

Eu nu fac calcule, referitoare la costurile de reparatie, dupa bunul meu plac, ci am spus faptul ca durata de utilizare a unei torte DINSE este de circa 24 de luni fara sa fie nevoie de reparatii.       

De asemenea, duratele de viata mentionate pentru duzele de contact au fost obtinute in Romania, in conditii dure de utilizare.

Eu nu consider garantia drept o chichita comerciala si justific afirmatia: daca ne referim doar la conditii normale de lucru atunci nici macar in cazul echipamentelor de sudare sau debitare nu ar trebui luata in calcul garantia deoarece nimeni nu se ocupa de mentenanta echipamentelor manuale de sudare si debitare. Acest lucru este si in cazul tortelor. Insa daca furnizorii sunt corecti pot rezolva in garantie problemele de garantie si de asemenea pot identifica usor si cazurile care duc la pierderea garantiei. Deci o garantie mai lunga are si o baza in spatele ei si in principiu are la baza fiabilitatea unui produs.

Eu tin intotdeauna cont de particularitatile pietei din Romania si nu m-am bazat niciodata pe studii facute in vestul Europei. Tocmai pentru ca problema este foarte adanca si tine in special de educatia pietei eu fac apel la toti cei in masura sa incepem sa conlucram pentru a arata utilizatorilor finali ce se poate imbunatati deoarece doar in acest mod industria noastra poate deveni mai competitiva.

Si apropo sunt dispus sa pun la dispozitia unui sudor de pe acest forum un pistolet pentru testare timp de 24 de luni. Poate fi interesant?

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
sorin udrea
Sudor Profesionist

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 52
Buna ziua,

Ceea ce imi doresc este sa dezbatem aspecte care de multe ori in practica nu sunt sesizate sau cunoscute si care pot duce la cresterea competitivitatii industriei romanesti.

Sunt multe persoane cu experienta pe acest forum si in general in Romania si cu siguranta unindu-si fortele pot dezbate subiecte foarte interesante si de asemenea pot sa vina cu solutii adecvate.

Haideti de exemplu sa dezbatem aspecte precum: solutii pentru cresterea duratei de viata a consumabilelor aferente pistoletelor, solutii pentru cresterea productivitatii, solutii pentru sudarea tablelor subtiri, etc.

Numai bine!


pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la