FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI
Cauti raspunsuri la intrebari tehnice? Esti sudor si cauti un loc de munca? Vrei sa te consulti cu alti colegi pentru a rezolva problemele legate de sudare? Alatura-te comunitatii! Vom fi cu totii mai puternici si mai informati! Te asteptam sa deschizi noi subiecte de discutie pe Forumul Sudorilor din Romania! Suntem si pe facebook (Forum Sudori).
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angelika29
Femeie
19 ani
Arges
cauta Barbat
19 - 80 ani
FORUM DE SUDURA - PENTRU SUDORI / STIRI, NOUTATI, ARTICOLE, EVENIMENTE / O SCURTA PREZENTARE A FIRMEI SC TRANSISUD CONSULTING SRL Moderat de rbostan65, romy45, sniper30, spik1, tester33, welder5
Autor
Mesaj Pagini: 1
claudiusneacsu
Sudor Incepator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 16
SC TRANSISUD CONSULTING SRL

SCOALA DE SUDORI si OPERATORI DEBITARE

A.    PROGRAME

1.    Perfectionare

Dezvoltarea in Romania a sectorului de  costructii metalice sudate a presupus urmatoarele;
    Tehnici si tehnologii moderne de sudare si debitare
    Echipamente cu un grad inalt de productivitate
    Masini de debitat in configuratii complexe
    Automatizari in domeniul sudarii si debitarii, etc
In acest sens perfectionarea (specializarea ) personalului de deservire a aparut ca o necesitate. In foarte multe situatii intilnite , ignorarea acestei probleme a condus la pierderi mari pentru firme.
Transisud a abordat urmatoarele domenii:
•    Perfectionarea  pentru un alt procedeu de sudare sau debitare:
Exemple:
    Sudori cu electrod invelit (MMA) .....sudori MIG/MAG
Operator taiere manual oxigaz.......operator taiere cu plasma arc-aer sau operatori pe masina de debitat CNC
Sudor WIG.....Sudor WIG pe procedee orbitale
      Observatie: In toate cazurile intilnite nici un sudor nu este profesional specializat multiproces. De aceea numele de sudor in Romania are un caracter generic. Este o mare difrenta intre un “ Sudor WIG “ si un “Sudor MIG/MAG”, aproape nu au nimic in comun cele doua tehnici. La fel “Operatorul pentru debitare oxigaz” are foarte putine competente comune cu “ sudorul oxiacetilenic “ si deloc cu “ Operator debitare plasma arc-aer”
•    Ridicarea nivelului profesional in vederea autorizarii ca sudor.
Normele europene in domeniu ( EN287/EN15614) ca si cele particularizate ale ISCIR ( CR7/CR9) care reglementeaza folosirea de sudori autorizati si de proceduri de sudare omologate impun testari care pot sa ajunga la un inalt grad de dificultate , functie de categoria de calificare solicitata.
In general, firmele care lucreaza sub incidenta acestor norme intimpina urmatoarele probleme:
-    Desemnarea Responsabilului Tehnic cu Sudura se va face din rindul specialistilor sau in lipsa acestora a persoanelor care sa detina cunostinte bune in domeniu;
-    Lipsa specialistilor interni si necunoasterea normelor amintite conduce la alegerea gresita a grupelor de calificare necesare si implicit la costuri;
-     Alegerea si pretestarea sudorilor in vederea autorizarii presupune exersarea tehnicilor de sudare care vor fi autorizate in conditiile grupei alese, astfel incit la data de examinare sudorul sa fie capabil sa execute corect proba. Repetarea acestor probe inseamna deasemenea costuri.
Cursuri de specializare ISCIR
Conform prescriptiilor tehnice CR 7 privind autorizarea sudorilor care lucreaza sub incidenta ISCIR, norma prevede ca sudorii calificati prin cursuri de polificare si care vor fi examinati in vederea autorizarii si omologarii de procedee de sudare vor trebui sa urmeze un curs de specializare cu o programa bine stabilita ( ~112 ore) si sa sustina examenul de specializare anterior celui de autorizare.
Transisud este agreat ISCIR pentru organizarea de astfel de cursuri avind autorizat un Formator ISCIR . Aceste cursuri se desfasoara sub tutela stricta a ISCIR.
•    Schimbarea profilului de fabricatie al unei firme
In multe situatii firmele isi schimba profilul de fabricatie ( genul de produse) si abordeaza produse noi care presupun alte tehnologii de sudare, uneori chiar pe acelasi procedeu. Experienta practica arata ca in cele mai multe situatii sudorii se adapteaza greu sau sudeaza la calitate neacceptata, sau uneori tehnica de sudare este depasita din punct de vedere al parametrilor.
Date fiind cele aratate mai sus este recomandat ca firma sa-si organizeze pregatirea de fabricatie si pe acest domeniu prin perfectionarea sudorilor pe placi de proba nu pe produs.
In concluzie:
Transisud se adreseaza partenerilor avind aceste probleme,  cu programe de perfectionare complet destinate scopului, cu informatii tehnologice concrete, cu documentatie specifica . “Ziua portilor deschise” , (din nou un model imprumutat) este modul cel mai simplu de a cunoaste si informa beneficiarii serviciilor noastre asupra a ceea ce se doreste in domeniul sudarii si debitarii.

2.    Evaluare profesionala

Transisud este autorizat ca Centru de Evaluare pentru meseria de sudor din anul 2006.
Examinarea se adreseaza acelor categorii de persoane care stapinesc practic si teoretic un anume procedeu de sudare, si nu au calificare de sudor.
Examinarea directa presupune trei conditii:
    Persoana de examinat declara ca detine suficiente cunostinte teoretice si practice in domeniu si solicita evaluarea directa;
    Firma unde este angajat, prin personalul tehnic de specialitate , declara ca aceasta persoana a dobindit cunostinte in domeniul sudarii pe cai non-formale;
    O comisie de doi evaluatori examineaza competentele profesionale in domeniu, pe baza instrumentelor proprii de evaluare si confirma acest fapt prin “CERTIFICATUL DE COMPETENTE PROFESIONALE”
Procedura are la baza urmatorul pachet legislativ:
    Ordonanta Guvernului 129/2000, art 32
    Ordin 4543/468/2004, evaluarea si certificarea competentelor profesionale obtinute pe alte cai decit cele formale completata cu Ordin nr 3329/81/2005
    Standardul ocupational pentru meseria de sudor
Examenul se desfasoara in prezenta a doi evaluatori atestati, desemnati de Centru de evaluare, la o data si locatie stabilita. Examenul se desfasoara pe parcursul unei zile.
In urma examenului admis:
    Persoana examinata este declarata sudor si primeste Certificat de Competente Profesionale, adica diploma sudor , recunoscuta national si international. (Diploma are valoarea unei diplome de policalificare).
    In vederea autorizarii ulterioare ,Certificatul de Competente Profesionale este recunoscut de toate Organismele de Verificare ( TUV, SGS, SLV, ISCIR, etc)
     ISCIR recunoaste aceasta diploma si ca document de specializare , conform PT CR 7/2004 , adica sudorii care au absolvit evaluarea pot intra direct, fara alte cursuri , in programul de autorizarea sub acest Organism de Verificare

3.    Formare profesionala

Cursurile de formare profesionala sunt actiuni de lunga durata, 720 ore, din care 480 ore de pregatire practica si 240 ore de pregatire teoretica. Dat fiind acest aspect, foarte putine firme se orienteaza spre aceste servicii, dar se preconizeaza alinierea programei de pregatire pentru formarea sudorilor la Standardul ocupational european . Acest lucru va conduce la posibilitatea studierii modulare pe nivele diferite si desigur reducerea duratei cursurilor.
Se organizeaza sub tutela AJOFM, Transisud fiind autorizat ca Centru de formare profesionala in meseria de sudor, si doi ingineri de specialitate autorizati formatori
Capacitatea de scolarizare este de 12 persoane.
Cursurile au la baza Programa analitica a Cursului de sudare al Transisud. Cursantii vor primi un suport de curs in format electronic. Absolventii acestui curs vor primi Diploma de sudor.

4.    Calificarea sudorilor si a procedurilor de sudare

De multe ori intr-o confuzie de termeni , “Calificarea sudorilor si a procedurilor de sudare” este corect si bine inteleasa si folosind “ Omologarea de procedee de sudare si autorizarea sudorilor”  si mai putin complet dar frecvent spus “ Sudori cu poanson”
Oricum i-am spune Calificarea sudorilor si a procedurilor omologate este specifica firmelor care executa produse sau lucrari sub incidenta unor Organisme de verificare, cele mai cunoscute in Romania fiind: TUV, SGS, LR, ISCIR,etc. Doua lucruri trebuie sa dovedeasca o firma autorizata:
-    Ca  are capabilitatea tehnica si tehnologica sa execute lucrari de sudare sub incidenta normelor care reglementeaza acest fapt, si
-    Ca executa aceste lucrari cu sudori autorizati in cadrul unei grupe verificate.
Normele care reglementeaza acest domeniu sunt:
-    EN 287 si EN 15614 , standarde romanesti aliniate la normele europene
-    PT CR7 si PT CR9 , specifice ISCIR
Data fiind complexitatea acestei proceduri , pentru mai multe detalii, am elaborat un “Ghid de informare” care descrie pas cu pas etapele de parcurs in obtinerea acestor calificari

5.    Testare

Dezvoltarea si diversificarea tehnicilor de sudare si debitare coroborata cu faptul ca meseria de “sudor” sau “operator debitare” este relativ generica , creaza probleme si costuri ridicate in ce priveste testarea acestor specialisti.
Exemplu:
Un angajator care solicita pritr-un anunt publicitar “angajez sudori” are sansa sa cheltuiasca bani si timp in vederea testarii acestora. Un sudor MIG/MAG foarte bun poate sa nu cunoasca deloc tehnica de sudare WIG sau sudarea cu electrod invelit...De multe ori nici un anunt de genul “ angajez operatori debitare “ nu scuteste angajatorul de inconfortul unor costuri, pentru ca intre un operator debitare manual si operator debitare mecanizata este o mare diferenta ca si intre debitare cu plasma-debitare oxigaz...
Avind in vedere cele expuse mai sus, Transisud propune partenerilor sai un program de testare a sudorilor si operatorilor debitare, bazat pe profesionalism care sa raspunda urmatoarelor deziderate:
    Vizind gama de produse , coroborat cu tehnica de sudare-debitare existenta sau viitoare , ce profil profesional va avea persoana testata?
    Care este gradul de calificare  la care este , sau se preconizeaza sa fie  sudorul ?
    In urma unor programe de perfectionare ulterioare , poate persoana respectiva sa atinga performantele cerute ?
Acest pachet de servicii are la baza un know-how european, iar rezultatele obtinute in acest domeniu au multumit beneficiarii nostri.
Un exemplu edificator  il reprezinta modul in care Transisud a colaborat cu citeva firme din strainatate:
-    Firme din : Spania, Israel, Italia, Cehia, Germania, Ungaria, Grecia, etc, care doreau sa angajeze sudori din Romania, au solicitat serviciile unei firme romineste de plasare a fortei de munca.
-    Firma de plasare a fortei de munca a dat un anunt “ angajez sudori” ...din toata tara.
-    Testarea a avut loc la sediul Transisud care , contracost , a pus la dispozitia partenerilor cele necesare: echipamente, materiale, personal, etc
-    Aproape de fiecare data , la testare , au participat specialisti in domeniu de la firmele straine.
-    Datorita anuntului evaziv, la testare s-au prezentat , de fiecare data, zeci de persoane, fapt care a ridicat foarte mult costurile testarii...
-    Specialistii Transisud ( ingineri, sudori ) nu au fost solicitati pentru o implicare majora, dar procedurile de testare din diferite tari a reprezentat un bun know-how pentru acestia. De fiecare data specialistii straini care au venit  au adus proceduri de testare clare, cu punctaje pe fiecare competenta, care nu au lasat loc de interpretare.
-    Rezultatele testarilor, in majoritatea cazurilor, au fost sub asteptari: mai putin de 10 % din sudorii testati au fost selectionati ( nici un sudor nu a fost acceptat de firmele din Spania, Grecia, Israel)

B. CADRU DE PREGATIRE

1.    Firma

    Autorizatie AJOFM ca Furnizor de formare profesionala in meseria de sudor
    Autorizatie CNFPA ca Centru de Evaluare
    Agrementare SGS ca si colaborator zonal pe probleme de sudare
    Membru persoana juridica al Asociatiei de Sudura din Romania
    Colaborator ISIM pentru diferite programe de pregatire profesionala

2.    Cursuri teoretice

    Sala de curs .
o    Este organizata pe sistem “masa rotunda”
o    Expozitoare probe
o    Expozitoare show-room echipamente, etc
o    Calculator destinat, Proiector , DVD , Ecran plasma, Tabla clasica
    Documentatie:
o    Curs propriu, editie in format electronic si tiparit. Cursul este avizat de ISCIR
o    Biblioteca proprie, arhiva carti tehnice
o    Colectie complecta de standarde si norme in domeniu
o    Calculator destinat in biblioteca, acces internet
o    Posibilitati de tiparire/copiere pe CD, etc.
    Materiale de promovare:
o    Pliante tehnice in domeniu
o    Panoplii cu diferite informatii
o    Expozitoare

3.    Atelierul scoala.

Prin specificul activitatilor Transisud, s-ar putea spune ca toate sectoarele de lucru , in perioadele de pregatire a sudorilor , sunt ateliere didactice. Experienta de pina acum ne-a demonstrat dorinta de cunoastere a tot ceea ce inseamna sudare si debitare a acelora care se pregatesc aici : atelierul de reparatii electrice si electronice; standul specializat de reparat pistolete pentru sudare si debitare; sectorul specializat de sudare a aluminiului; atelierul de metalizare, etc. Desigur ca intreg personalul Transisud este avizat pentru a fi deschis dialogului cu cursantii.
Sub numele de “atelier scoala” se regasesc insa spatiile special destinate pregatirii practice:
    Atelierul pentru sudarea probelor
    Zona de pregatire probe
    Masa rotunda
    Vestiarul
Atelierul scoala este pentru cursantii nostri un loc model de pregatire practica .In prezenta instructorilor fiecare moment, de la cel lucrativ , la pauzele de cafea si discutiile la tabla didactica este folosit la maxim. Activitatile din atelierul scoala pot fi urmarite on line de beneficiarii nostri , prin accesul la camerele video amplasate aici.

4.    Procedee de sudare-debitare, tehnici disponibile

Transisud detine echipamente, tehnici operationale si tehnologii pentru urmatoarele procedee de sudare si debitare sau tehnici conexe:
    Sudarea manuala cu electrod invelit,
    Sudare WIG,
    Sudare MIG/MAG
    Sudare manuala oxiacetilenica
    Sudare sub strat de flux
    Brazare, lipire moale
    Indreptare cu flacara
    Debitare manuala oxigaz
    Debitare mecanizata destinata
    Debitare masina CNC
    Debitare manuala cu plasma arc-aer
    Craituire arc-aer
    Metalizare arc-aer, procedeu mecanizat

5.    Lectori

o    Buda Cornel
    Inginer sudor , European Welding Engineer
    Autorizat formator
    Autorizat evaluator in domeniul sudarii si debitarii
    Consultant de specialitate pentru Standard ocupational-sudor

o    Toma Corneliu
    Inginer sudor, European Welding Engineer
    Doctorand in domeniu
    Specialist in CNC Masini de debitat
    Agreat de SGS ca supervizor
    Autorizat nivel II vizual/LP

o    Carciu Marian
    Inginer sudor
    Vasta experienta internationala
    Autorizat formator ISCIR
    Autorizat evaluator , meseria de sudor
    Autorizat nivel II vizual/LP

6.    Instructori

Instructorii sudori au o buna experienta profesionala , fiecare specializat pe citeva tehnici de sudare-debitare:
Observatii:
o    Inginerii sudori au bune deprinderi practice pe majoritatea tehnicilor de sudare si debitare din Transisud, fiind adesea folositi ca instructori
o    Electromecanic, electronisti, lacatus au bune cunostinte de sudare si debitare.

    Mihalik Zoltan, Instructor principal
o    Specializat in procedeele de sudare cu arc electric are citeva diplome de recunoastere nationala
    Sudarea manuala cu electrod invelit,
    Sudare WIG,
    Sudare MIG/MAG
o    Sudare manuala oxiacetilenica
o    Brazare, lipire moale
o    Indreptare cu flacara
o    Debitare manuala cu plasma arc-aer
o    Craituire arc-aer

    Codrea Dumitru, sudor , recunoastere nationala MIG/MAG ( loc II pe tara ASR 2009 )
o    Sudarea manuala cu electrod invelit,
o    Sudare WIG,
o    Sudare MIG/MAG
o    Debitare manuala cu plasma arc-aer
o    Craituire arc-aer
o    Metalizare arc-aer, procedeu mecanizat

    Toma Corneliu, inginer, completeaza paleta de instruire pentru urmatoarele tehnici:
o    Debitare mecanizata destinata
o    Debitare-programare masina CNC
o    Competente practice bune pentru:
    Sudarea manuala cu electrod invelit,
    Sudare WIG,
    Sudare MIG/MAG
    Indreptare cu flacara
    Debitare manuala oxigaz
    Debitare manuala cu plasma arc-aer
    Craituire arc-aer


    Carciu Marian, inginer
o    Metalizare arc-aer, procedeu mecanizat
o    Sudare sub strat de flux
o    Craituire arc-aer
o    Debitare manuala cu plasma arc-aer
o    Indreptare cu flacara
o    Competente practice bune pentru:
    Sudarea manuala cu electrod invelit,
    Sudare WIG,
    Sudare MIG/MAG
    Debitare manuala oxigaz

    Pestean Adrian (tehnician electromecanic), bune cunostinte in operarea cu urmtoarele tehnici:
o    Brazare, lipire moale
o    Debitare mecanizata destinata
o    Sudare WIG,
o    Sudare manuala oxiacetilenica
o    Indreptare cu flacara
o    Debitare manuala cu plasma arc-aer


C. COLABORARI 

1.    Parteneri in domeniu:

o    Laboratoare de control ND: IMTEST; CND
o    Laborator de control distructiv si metalografie: ND TESTING ; METALTEST
o    Organisme de verificare: SGS; TUV; ISCIR; ISCIR CERT; SLV
o    ISIM- Institutul de Sudura si Incercari de Materiale din Timisoara

2.    In plan logistic:

o    Alte scoli de sudori: Huiman Konstrukce Cehia; Byka Ungaria; Zauner Romania
o    Organizatii profesionale: Asociatia de Sudura din Romania
o    CNFPA Bucuresti / CRFPA Cluj
o    Specialisti in domeniu : Fara nume, cu multumiri , acelora care la vizitarea firmei noastre, prin recomandarile facute au contribuit la dezvoltarea moderna a Scolii de sudori.

3.    Firme reprezentate

      Transisud colaboreaza cu multe firme comerciale in domeniul sudarii si debitarii. Produsele acestora expuse in laboratorul nostru sunt in acelasi timp si material didactic in faza de pregatire a sudorilor. Deasemenea dispunem de un mare volum de materiale video si tiparite primite de la aceste firme,  foarte utile si bine acceptate de cursanti.
o    Echipamente de sudare: FRONIUS; PARWELD
o    Accesorii pentru sudare : Binzel; Trafimet
o    Echipamente de debitare cu plasma: Hyperterm; Jackle
o    Echipamente de debitare oxigaz: GCE; Dami Co.
o    Echipamente de protectia muncii: Weldas
o    Gaze pentru sudare si debitare: SIAD; Linde

D. REFERINTE

Cel mai bun lucru atunci cind se solicita un serviciu unei firme este acela de a culege referinte. Fiind deschisi acestui fapt, vom enumera mai jos citeva din firmele cu care am avut contracte privind “ Scolarizarea sudorilor si a operatorilor debitare” , pe diverse programe:

Adiss Baia Mare    Emerson Cluj    LVD Napomar Cluj
Allpro Service Cluj    Emsil Oradea    Magic Agrojet Aiud
Cempi Zalau    Energoszerviz Debrecen    Mecanica Huedin
Carasco Turda    Fimaro Cluj    Metaltim-Centru de debitare
CIAC Oradea    Fortpres Cluj    Miro Bistrita
Cicum&Welding Petrosani    Gemac Cluj    Romval Cluj
Comigex Zalau    Gemil Cluj    Saan Ruttrans Cluj
Complex Service Zalau    Gormet Cluj    Sistem Grup Baia Mare
Dafora Medias-Cluj    Ikon Ideea Cluj    Someg Gherla
Dimeco Cluj    Inst. Montaj Grup Cluj    Thic Pascani
Sopres Cluj    Sudometal Cluj    Grup Bega Craiova, Rm-Vilcea
Technoline Baia Mare    Termoprod Cluj    Etc.

Avem certitudinea ca referintele primite sunt bune si foarte bune si ca aceste programe abordate de Transisud sunt foarte utile clientilor nostri.


E. PERSPECTIVE

Din nou facind referire la dezvoltarea domeniului sudarii si debitarii in Romania, sectorul de “scoala” al firmei Transisud ramine permanent pe agenda de investitii si modernizare. In limita posibilitatilor ne-am propus citeva directii de actiune, posibil de realizat intr-un viitor apropiat:

    Dezvoltarea unor noi tehnologii de sudare si debitare
o    Sudarea conductelor de polietilena, in colaborare
o    Debitarea laser, in colaborare
o    Sudarea tablelor si tevilor zincate, doctorat Toma Corneliu, etc

    Programe de pregatire in colaborare cu ISIM Timisoara si
Asociatia de Sudura din Romania:
o    Cursuri de calificare si certificare sudori si personal NDT
o    Calificarea si certificarea la nivel european/international a personalului de coordonare a sudarii
o    Calificarea procedurilor de sudare
o    Certificarea firmelor producatoare de structuri sudate conform EN/ISO 3834 si ISO 1400, etc

    Modernizarea conditiilor de instruire-pregatire
o    Dotarea atelierului scoala cu instalatii moderne de exhaustare
o    Achizitionarea (cel putin in parteneriat ) a unui echipament computer simulator pentru invatarea operarii la sudare
o    Crearea conditiilor pentru sustinerea cursurilor on-line , in parteneriat cu ASR si alte firme, pentru specialistii EWE/IWE, etc
o    Amenajarea unei Sali de conferinte/ sala de cursuri , prin etajarea cladirii, etc

    Crearea de spatii de cazare si sociale
o    Finalizarea vestiarului modern destinat exclusiv cursantilor
o    Amenajarea unor spatii de cazare decente pentru cursantii din alte localitati ( aprox. 15 locuri )


_______________________________________
WELDING PROTECTION SRL
ECHIPAMENTE PROFESIONALE PENTRU SUDARE,DEBITARE,PROTECTIE PERSONALA
              0729399922
NOU: VIZITATI

pus acum 14 ani
   
claudiusneacsu
Sudor Incepator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 16
LA CLUJ, SC TRANSISUD CONSULTING SRL

_______________________________________
WELDING PROTECTION SRL
ECHIPAMENTE PROFESIONALE PENTRU SUDARE,DEBITARE,PROTECTIE PERSONALA
              0729399922
NOU: VIZITATI

pus acum 14 ani
   
claudiusneacsu
Sudor Incepator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 16
Da danynyo, in functie de procedeul de sudare.
Domnul Buda ti-a facut o invitatie pana la noi, la Cluj ar fi frumos sa poti veni sa vezi exact ceea ce facem. (un pachet complect in ceea ce inseamna sudura: echipamente,consumabile,materiale adaos,consultanta,scoala de sudori,autorizari  sudori etc. pentru totii clientii nostri)


_______________________________________
WELDING PROTECTION SRL
ECHIPAMENTE PROFESIONALE PENTRU SUDARE,DEBITARE,PROTECTIE PERSONALA
              0729399922
NOU: VIZITATI

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la